Bokfest på Notodden

Sumaya Jirde Ali i samspill med Anne Hytta: Herbjørnsruddagen 2018

Sumaya Jirde Ali og Anne Hytta
SAMSPILL: Poet og “årets stemme” Sumaya Jirde Ali (t.v.) og folkemusiker Anne Hytta, årets Spellemannprisvinner. De opptrer sammen på Teledølen på Notodden lørdag 25.08. kl. 15. Foto: Odd E. Nerbø og Ingvil Skeie Ljones.

Lørdag 25. august blir det et unikt kulturmøte på Notodden: Rett før hun lanserer sin nye diktsamling, blir prisbelønte Sumaya Jirde Ali (20) litterær hovedgjest på Herbjørnsruddagen 2018. Der opptrer hun med Spellemannprisvinner Anne Hytta.

Av Herbjørnsruddagene.no kontakt@herbjørnsruddagene.no

«Jeg er stolt over å presentere et slikt program på Notodden rett før den norske bokhøsten braker løs. Sumaya Jirde Ali er en viktig forfatterstemme, og når Alis kvasse penn ledsages av buen til Anne Hytta, åpnes et poetisk og musikalsk univers som kan engasjere de fleste.»

Det sier Corinne Lyche Campos, styreleder i samvirkeforetaket Herbjørnsruddagene – Bokfest på Notodden. Nå er hun klar for å sette opp en ny litteraturfestival og videreføre en lokal tradisjon, og hun inviterer samtidig lokale krefter med videre.

I vinter vant folkemusikeren og komponisten Anne Hytta, fra Sauland i Telemark, Spellemannprisen for soloalbumet Strimur.

Sumaya Jirde Ali i samspill med Anne Hytta: Herbjørnsruddagen 2018

Lørdag 25. august kl. 15 står Hytta på scenen igjen, denne gangen for å åpne Herbjørnsrudddagene 2018 på Teledølen kulturpub i Notodden sentrum. Der skal hun gå i samspill med Norges mest prisbelønte og omtalte skribent det siste året: Sumaya Jirde Ali (20).

I månedsskriftet august/september utkommer Ali med sin første diktsamling på Aschehoug, nemlig Melanin hvitere enn blekemiddel. I juni debuterte hun som sakprosaforfatter med den kritikerroste boken Ikkje ver redd for sånne som meg (Samlaget).

«Vi håper å åpne nye dører og skape nye rom i kultur-Norge gjennom dette originale møtet mellom poeten Ali og musikeren Hytta,» uttaler Lyche Campos.

Sumaya Jirde Ali ble drapstruet etter at hun i fjor utfordret norske politikere til å ta

Sumaya Jirde Ali i samspill med Anne Hytta: Herbjørnsruddagen 2018avstand fra hatet på nettet. I desember ble hun kåret til «Årets Bodøværing» av befolkningen og lokalavisen Bodø Nu, som begrunnet prisen slik: «Sumaya er en utrolig viktig stemme for veldig mange unge kvinner, som tidligere har slitt med å finne forbilder som taler deres sak.» I januar ble Ali tildelt Zola-prisen for sivilt mot “fordi hun har vist sivilt mot og åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge”. I februar ble hun kåret til «Årets stemme» av Natt & Dag.

I mars måtte hun avlyse flere 8. mars-markeringer på grunn av massiv hets, noe som utløste en aksjon der tusenvis bar «Sumaya-masker» i kvinnetoget. Statsminister Erna Solberg var blant dem som gikk ut og ga sin støtte til Ali.

Ny rolle

«Ali er kanskje mest kjent for sin rolle som hardtslående samfunnsdebattant, men på Herbjørnsruddagen 2018 er det hennes lyrikk og skjønnlitteratur som er hovedprioritet,» sier styreleder Lyche Campos.

Lørdag 25. august vil det bli opplesninger fra Alis nye diktsamling, Melanin…, noen dager før boken er i salg. Styrelederen forteller at publikum også vil få innblikk i Alis første lyrikksamling, Kvinner som hater menn (Minotenk/Frekk Forlag), som ble utgitt i november i fjor.

Eivind Myklebust
Eivind Myklebust

Det kan bli mulig å få signerte utgaver av verkene til både Ali og Hytta.

Det knytter seg også spenning til samtalen Sumaya Jirde Ali så skal ha med den anerkjente litteraturkritikeren Eivind Myklebust. I mars skulle Myklebust møte Ali til samtale om litteratur på Bergen bibliotek, men truslene gjorde at hun måtte avlyse, noe Myklebust fortalte om i kommentaren «Tomt sete» i Klassekampen. 25. august vil Myklebust og Ali endelig kunne prate fritt om litteratur sammen, på Notodden. Det kan også bli anledning til spørsmål fra publikum på Teledølen.

Heidi Christoffersen
Heidi Christoffersen

Konferansier under Herbjørnsruddagen 2018 blir Heidi Christoffersen, lektor i norsk ved Universitetet i SørøstNorge, avdeling Bø, som har skrevet oppgave om Fløgstad. Styrelederen forteller at Christoffersen vil sette Ali inn i en norsk litterær kontekst.

«Mer informasjon kommer når det nærmer seg,» sier Lyche Campos. Hun antyder at det også kan komme flere lokale bidrag fra Notodden-miljøet.

I mars avlyste et tidligere styre et arrangement med mindre enn tre ukers varsel. Lyche Campos ble kort tid etter ny styreleder for Herbjørnsruddagene, og hun er glad for den positive mottagelsen hun og 25. august-arrangementet har fått.

Lokal støtte

I slutten av juli publiserte lokalavisen Telen en egen leder om arrangementet med Sumaya Jirde Ali. Tittelen på Telens leder var «En festival vi bør ha», og avslutningen lyder:

«Det er bare å ønske lykke til – og slå ring om dette. Dette er en festival Notodden nesten bare må ha. Det er her Hans Herbjørnsruds forfatterskap ble skapt!»

Herbjørnsruddagene er oppkalt etter forfatteren Hans Herbjørnsrud fra Heddal, noen kilometer utenfor Notodden by. Prisbelønte Herbjørnsrud fikk blant annet Kritikerprisen for novellesamlingen Blinddøra (1997), og han har to ganger vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris. I 2018 fyller Herbjørnsrud 80 år, og i høst feirer festivalen sitt 5-årsjubileum.

Corinne Lyche Campos forteller at man allerede nå kan reservere billetter til arrangementet på utestedet Teledølen, der det er begrenset med plasser. Det gis ekstra rabatt for de som bestiller før 15. august.

Notodden ligger drøy halvannen times kjøring fra Oslo. Buss går fra Galleri Oslo lørdag 25. august kl. 12.00 (link til Nettbuss). Arrangementet varer frem til ca kl. 18, og det går buss jevnlig tilbake til Oslo – for eksempel kl. 19.20 og 21.20 og 23.20 (rutetabell). Det er også muligheter for rabatt på Hotell Telemark.

BILLETTER:

Ordinær: 150 kr

Studenter: 100 kr.

NB! Tilbud fram til 15/8 – fra da koster koster billettene 20 % mer: 180/120 kr.

Sumaya Jirde Ali i samspill med Anne Hytta: Herbjørnsruddagen 2018
Skjermbilde: Slik ser skjermbildet ut i Vipps-appen på mobil. Velg ønsket billett/antall, trykk “handlekurv”.

 

Grupperabatt: Når man bestiller fire (4) eller flere. Send epost til ja@bokfest.no

Vipps: “Herbjørnsruddagen” 

  • Trykk “Betal” – søk opp “Herbjørnsruddagen“: Velg billett/antall. Gå til kassen.

Sumaya Jirde Ali i samspill med Anne Hytta: Herbjørnsruddagen 2018

BESTILLING:

Sumaya Jirde Ali i samspill med Anne Hytta: Herbjørnsruddagen 2018

 

 

 

Følg oss på Facebook

ZOOM IN PÅ KART HER